.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimecres, 10 de març del 2010

La nevada de dilluns. Barcelona

Només cal veure aquesta foto per adonar-se que l’alcalde de Barcelona no sembla estar prou preparat per afrontar una nevada com la de dilluns. Una nevada a l’hivern no hauria de ser mai notícia però dilluns va nevar a la ciutat de Barcelona, i la nevada va col·lapsar la ciutat. I això sí que és notícia, tant pel fet de produir-se la nevada arran de mar com pel col·lapse ciutadà que es va produir, un col·lapse que potser no es correspon massa amb la pretensió municipal d’organitzar aquella esquiada del 2022.

L’alcalde Hereu i el seu equip de govern són responsables de moltes de les coses que passen a Barcelona, bones i dolentes, però evidentment ells no són els responsables que es posi a nevar a la ciutat. Sí que ho són, però, de les mesures municipals que es prenen o no es prenen per tal de minimitzar l’impacte que una nevada provoca en la ciutadania. I les mesures municipals que es van prendre dilluns a Barcelona van ser al meu entendre entre poc rumiades i clarament insuficients.

Mesures poc rumiades? Per exemple, no aturar la fal·lera de multar que tenen els vigilants de les zones blaves i verdes, així com no frenar l’actuació de caràcter merament recaptatori de les grues municipals, que últimament es dediquen a raptar cotxes que es troben perfectament aparcats sense dificultar la circulació (estic tip de veure-ho). Ara diuen des de l’ajuntament que els ciutadans que van pagar el rescat per poder recuperar els seus vehicles podran presentar un recurs i tal i qual, quan tornar-te els diners de manera automàtica juntament amb una carta de disculpa hauria de ser la norma.

Mesures clarament insuficients? Aquí podríem parlar de la política informativa de la casa gran. Bàsicament em refereixo a les falses informacions que anava donant l'ajuntament als ciutadans, com dir-te, per exemple, que el tren de Sarrià funcionava amb normalitat en tot el seu tram barceloní quan era evident que almenys a les set del vespre només funcionava el ramal que va de l’estació de Gràcia a l’avinguda del Tibidabo, però no el que va de Gràcia a les estacions de Sarrià i Reina Elisenda.

Tampoc és massa normal que se suspengués el servei de TOTS els autobusos i tramvies de la ciutat. Tinc repetidament comprovat que en ciutats amb nevades molt més importants que la de dilluns a Barcelona el servei públic de superfície segueix funcionant amb relativa normalitat.

Proper article: La nevada de dilluns. Catalunya

10 comentaris:

Unknown ha dit...

Amb el tema autobusos es van espantar per un parell o tres d'incidents a la part alta (un autobús es va quedar creuat al mig de la Plaça Lesseps i un parell més es van quedar aturats en girs on normalment ja van justos). En pujada, per altra banda, costava arrencar el cotxe (quanta pudor a embragatge cremat), imagina't un autobús.

Tens raó, hi ha ciutats que no aturen el servei, però també és cert que no totes tenen pendents importants, i no totes tenen carrers estrets on l'autobús ha de girar amb garanties. Cada cas és una història, i Barcelona és una ciutat amb una morfologia que la fa especial.

Vaig ser fa dos mesos a Anglaterra , quan fins i tot Heathrow va haver de tancar, i et puc garantir que no totes les línies de bus funcionaven a la ciutat.
Segurament una reducció especifica en aquest cas hagués estat suficient.

Miquel Saumell ha dit...

Andreu,
La teva última frase ho resumeix perfectament, per això jo parlava de TOTS els autobusos.

Unknown ha dit...

TEns raó, Miquel. Segurament estem d'acord, doncs.

greips ha dit...

no només això. A qui se li acudeix tancar els centres amb calefacció i restaurant (escoles, universitats, administraciones públiques, centres de convencions, etc) enviant tothom al carrer? Com es pot ser tan inútil de tancar els "refugis" i obligar a la gent a circular en condicions tan complicades? Qui arriba a la conclusió que lo més indicat és saturar lo que funciona?

però bé, els protocols van funcionar i tal i tal. Com sempre :)

Anònim ha dit...

COM SEMPRE SOM "MAGNIFICS"....PER FAVOR QUE FOTIN EL CAMP¡
JUGANT AMB BCN.

Clidice ha dit...

ja esteu ben "apariats" ja. Imagino que hi hauria d'haver un protocol d'actuació per aquests casos no? i doncs? com és que tothom s'ha quedat amb aquesta sensació d'improvització?

paraula de pas: retallo ... pressupostos? serveis? ^^

Met ha dit...

Ep que NO TOTS els tramvies van aturar-se.
El Trambesòs va ser l'únic transport de supefície que va aguantar. El Trambaix va patir danys en la caiguda d'un arbre a Esplugues...

Una millor preparació i sobretot un major ús del sentit comú, estalviaria moltes de les histèries viscudes...

Miquel Saumell ha dit...

Greips,
És que d'on no n'hi ha no en pot rajar.

Oliva,
M’hi apunto. On s’ha de signar?

Clidice,
Sembla ser que si un llegeix el pla "NeuCat" (confesso que jo no ho he fet, però m’ho han explicat) és més fàcil entendre-ho. Es veu que conté una mena de tesis doctoral que explica que les precipitacions a l’estiu acostumen a ser d’aigua, però a l'hivern, si fa molt fred, poden ser de neu, i llavors poden causar determinats problemes, i que si tomba i que si gira.

Met,
Vaig llegir no sé on que ambdós tramvies havien deixat de donar servei però si tu em dius el contrari no tinc cap dubte que la teva informació és la bona, així que rectifico encantat.

Clara Esquena i Freixas ha dit...

Vaig sentir per la ràdio que el senyor Hereu va treure les grues al carrer el dia després de la nevada, amb finalitats recaptatòries. També vaig sentir que va declarar que la postal de BCN era ideal per uns Jocs d'Hivern. Un altra dia, sembla ser que una dona li va donar una bufetada i després li va fer un petó. Cada dia està més a prop de Berlusconi. Va progressant...

Miquel Saumell ha dit...

Clara,
Una de les diferències entre Hereu i Berlusconi és que, ens agradi o no, a Berlusconi el van votar molt, potser com a mal menor, i les enquestes encara li donen molt suport popular, tal vegada perquè els italians tenen molt present el desastre que va representar l’últim govern Prodi. En canvi Hereu, suposant que es torni a presentar, no crec pas que rebi massa suport polític. Encara que també podria ser que jo confongués els meus desitjos amb les realitats. D’aquí un any ho sabrem.