.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

divendres, 10 de febrer del 2012

Una rebequeria de nens malcriats

A Catalunya el món del cinema està representat per l’Acadèmia del Cinema Català. Es tracta d’una entitat presidida per Joel Joan, un personatge polièdric que, com a actor i humorista, ha assolit fites professionals brillants. Plats bruts, per exemple. Però en el seu paper com a president de l’Acadèmia s’està equivocant de tàctica. El darrer exemple és la lamentable presa de pèl organitzada per aquesta entitat en ocasió de l’entrega dels premis Gaudí. Una rebequeria més pròpia de nens malcriats que de persones adultes, però que almenys ha servit per fer rumiar molta gent sobre l’oportunitat de les subvencions públiques al cinema. Cada dia són més les persones que mostren la seva contrarietat amb aquestes subvencions, i les sortides de to de l’altre dia (ells en diuen humor) hi tenen molt a veure. Es tracta d’un tipus d’humor –per anomenar-ho d’alguna manera– que a la majoria dels mortals més que fer-nos riure ens provoca vergonya aliena. Els paguem la festa i ells, en agraïment a la societat, encara es queixen!

Vaig veure alguns trossos de l’acte, en diferit, i allò feia més pena que gràcia, excepte a Jordi Hereu, exalcalde de Barcelona, que reia com un beneit i semblava gaudir d’allò més veient com des de l’escenari es feia burla barata del president i un conseller de la Generalitat, tots dos a la sala i sense saber quina cara posar. Però la crítica a les subvencions públiques que rep aquesta indústria és fàcil de justificar per poc que s’intenti respondre unes preguntes bàsiques. Per què s’ha de subvencionar els cineastes i no els venedors de bicicletes o els fabricants de curtits? Per què hem de subvencionar els espectacles de Joel Joan i no ho hem de fer amb el propietari de la fruiteria de la cantonada? Per què es manté aquest tracte de favor selectiu al col·lectiu dels cineastes? En definitiva, per què aquesta discriminació?

Però quan els intel·lectuals i artistes se senten molestos perquè consideren que les retallades no els haurien d’afectar, o perquè pensen que encara els haurien de subvencionar més, es corre el risc que es rebotin com l’altre dia, amb aquella manca de respecte cap a les persones i institucions que decideixen les subvencions. I davant la crítica generalitzada que estan rebent, a sobre els joels i companyia encara es fan els ofesos i diuen que els polítics tenen la pell molt fina. Quan un s’acostuma a la subvenció no en té mai prou, i el món de la cultura n’és un excel·lent exemple. I davant de la més mínima retallada, per petita que sigui, et pot organitzar un sarau com el dels premis Gaudí. I em permeto afegir que criticar aquestes actituds dels intel·lectuals i artistes no té res a veure amb la llibertat d’expressió que reclama amb tanta solemnitat el col·lectiu subvencionat. Una cosa és la llibertat d’expressió i una altra és el recurs a l’insult permanent i la manca de respecte generalitzada per la classe política.

Acabo, i espero que ningú no hi vegi demagògia. Si les persones que pateixen en carn pròpia les retallades de serveis bàsics sabessin que el motiu de l’endarreriment d’una operació de maluc o la manca d’un professor de reforç a l’escola dels seus fills té quelcom a veure amb les generoses subvencions al cinema i al món cultural en general potser s’enfadarien, no amb els artistes sinó amb el govern que ho subvenciona. I si a més a més sabessin que hi ha pel·lícules generosament subvencionades amb diner públic que ni tan sols s’arriben a estrenar al cinema, potser hi començarien a haver manifestacions en contra d’aquesta estranya política de la repartidora. Potser ja comença a ser hora de dir les coses pel seu nom. I dir les coses pel seu nom vol dir que, mentre duri aquesta crisi, i sembla que va per llarg, tal vegada no seria mala idea establir el principi que cal eliminar les subvencions i que cadascú, quan vagi al cinema, al teatre o al Liceu, s’ho pagui integrament de la seva butxaca. És allò que diem sovint, governar és prioritzar, i fer-ho amb sentit comú. I subvencionar pel·lícules –s’acabin estrenant al cinema o no– alhora que es tanquen quiròfans no sembla que sigui la millor opció.

6 comentaris:

Jan X.C. ha dit...

No ens enganyem ni intentem fer equilibrismes interns... el problema, com sempre, és l'espoli fiscal.

Acabem amb l'espoli i tothom podrà operar-se el maluc i, en plena recuperació de l'operació, anar a veure cinema subvencionat.

El més lamentable de tot plegat és que, a sobre d'estar escanyats, ara ens barallem, a Catalunya, per les engrunes econòmiques que ens queden.
I en Joel Joan, que ho sap perfectament que estem escanyats econòmicament (i culturalment), hauria d'obrar en conseqüència i deixar de fer gales ridícules de, efectivament, nens malcriats (i ridícules no només en el contingut sinó també en la forma - perquè la presentació de la gala, humorísticament, difícilment pot ser qualificada de poc menys que patètica).
Un desastre.

Sarrianenc ha dit...

Avui trobo que l’has encertat de ple, et felicito.
Si em permets només un petit afegit, les subvencions que s’haurien de acabar amb la crisi haurien de acabar-se per sempre. Si comences a donar diners discrecionalment poses en moviment una bola que és molt difícil parar. La situació actual és un exemple.

Clara Esquena i Freixas ha dit...

Aquestes subvencions a la "cultureta" catalana (anomenar-la cultura em sembla un insult a la intel·ligència humana)tenen l'agreujant que gairebé sempre van destinades als mateixos noms i cognoms. Llevat d'honroses i agradables excepcions, rarament permeten l'entrada a algú aliè a la seva capelleta i amb una mica de talent, que sigui susceptible de fer-los ombra i, sobretot, de produir algun contingut interessant, crític, profund i durador. Les retallades en matèria educativa i sanitària fan un mal terrible al país però que passin la tisora a can Joel Joan i companyia, francament, dubto que tregui ni mig minut de son als aturats, pensionistes i altres persones que les passen magres per arribar a final de mes... Sort que aquests "nens i nenes de papà i mamà" de seguida s'han afanyat a demanar disculpes, no crec que estiguin en condicions de mossegar la mà que els dóna de menjar. Encara s'haurien de buscar la vida per una altra banda i, això, és clar, seria rebaixar-se massa! Primer munten el numeret i després s'abaixen els pantalons. Aquest és el trist paper que estem tan acostumats a veure i que, més que riure, fa venir ganes de plorar...

Miquel Saumell ha dit...

Jan,
D’acord, però que amb l’excusa de l’espoli fiscal no ens oblidem que aquí també es fan moltes tonteries.

Sarrianenc,
Coincideixo totalment amb el teu punt de vista.

Clara,
Et sobra raó, però la culpa no és dels artistes sinó de qui els subvenciona -amb els nostres diners- a costa de retallar altres partides socials que haurien de ser prioritàries. Al cap i a la fí els Joels & Co. només paren la mà.

prestiti on line ha dit...

Estic absolutament d'acord amb l'argument que defens, Miquel, però pense que ara mès que mai es necessari revisar l'escala de prioritats dels nostres representants politics i de la societat en general. Per exemple, la sanitat i l'educaciò han de ser les principals destinacions de les subvencions i partides. I això no es deu poder tocar mai.
Sara M.

Miquel Saumell ha dit...

Sara,
Benvinguda i gràcies pel teu comentari, veig que coincidim.