.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dijous, 13 de febrer del 2014

La moneda de la Catalunya independent

Tot i que hi ha qui ho considera antic alguns som poc partidaris de traficar amb xecs i targetes de crèdit, i acostumem a pagar en efectiu sempre que podem. Vaja, que alguns encara paguem trinco-trinco, amb monedes i bitllets. Al capdavall res de l’altre món, fem el que feia tothom fins fa com qui diu quatre dies, és a dir, busques, mires, esculls, compres i pagues amb diners físics.

Quan viatges a països europeus que comparteixen la mateixa moneda és quan veus els avantatges pràctics d’operar amb una moneda única. No fa gaires anys, quan sorties de viatge per Europa necessitaves portar marcs, pessetes, francs, florins, lires, escuts, dracmes, etc. Ara, quan viatges per la zona euro, no t’has de preocupar de canviar divises cada cop que creues una frontera, i no necessites utilitzar la calculadora per saber si les coses són cares o barates.

Perdre l’avantatge de la moneda única seria una de les coses que més greu em sabria si Catalunya sortís de l’euro, com alguns membres del club de la por ens asseguren que passarà si no continuem sent submisos a Espanya. Però el sentit comú em diu que, un cop més, els membres del club de la por ens enreden, i que això no passarà. La Catalunya independent tindrà la moneda que vulguem els catalans, i sense cap mena de dubte aquesta serà l’euro. Aquí sí que hi posaria la mà al foc.

3 comentaris:

Jordi ha dit...

Pel que jo sé (hi ha algun video de "Singulars" que en parla), un Estat pot escollir la moneda que vulgui. Una Catalunya independent pot adoptar l'euro, el dòlar, la lliura o el que vulgui. De fet hi ha estats que tenen monedes d'altres com pot ser el dòlar. També té inconvenients com és la pèrdua de capacitat de fer política econòmica.

Miquel Saumell ha dit...

Jordi,
Exacte, Equador, per exemple, funciona amb dòlars, i hi ha països europeus que no pertanyen a la UE i que tenen l'euro com a moneda. Sense anar més lluny, Andorra.
Dit això, una Catalunya independent “formalment” només estaria fora de la UE el temps just de signar el que s'hagués de signar. Catalunya ja pertany a la UE, i amb la independència només ha de canviar l’estatus. No m'imagino cap altre escenari.

Ferran Porta ha dit...

Jo també l'hi poso. Pel que fa a la continuïtat de l'euro a Catalunya, no hi ha dubte.