.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

divendres, 16 de maig del 2014

A qui reclamar quan un polític l’erra?

De vegades, quan em queixo dels polítics, em diuen que perquè no em dedico a la política. No m’hi he dedicat mai ni tinc previst fer-ho, tinc altres interessos, però sempre he pensat que les decisions dels polítics són d’allò més important perquè, ens agradi o no, ens afecten a tots. Una bona decisió política pot ser molt beneficiosa per a la societat, però una mala decisió política pot tenir uns efectes devastadors sobre les persones i els territoris. I després, quan el mal ja està fet, a qui s’ha de reclamar? Doncs, normalment, allò que diuen a l’oest: reclamaciones al maestro armero.

Ara podríem parlar del fallit aeroport de Castelló, o de les autovies i línies de l’AVE (el TGV, per entendre’ns) gairebé sense usuaris per manca de demanda, o tants altres disbarats espanyols que cada dia surten als diaris. Però avui no sortirem de casa, i digueu-me masoquista si voleu. Avui parlarem dels disbarats catalans, dels disbarats nostrats, que de vegades sembla que aquí tot es faci bé i a fora tot malament i, evidentment, això no és pas veritat. I parlant d’aeroports, per exemple, no oblidem que a Catalunya el disbarat de l’aeroport de Castelló es diu Alguaire.

Construir l’Eix Transversal amb un únic carril per sentit de la marxa va ser un greu error polític que els catalans hem acabat pagant molt car, i ho seguirem pagant molt car durant molts anys degut als peatges a l’ombra, però no només car en diners sinó també en accidents, ferits i morts. Molt abans d’obrir-se i quan encara s’era a temps de rectificar, els experts ja alertaven que aquella carretera de via única per sentit era un disbarat. Els polítics catalans, però, van decidir prescindir dels experts i del sentit comú, i tirar pel dret amb aquella carretereta que després, com bé sabem, s’ha hagut de desdoblar, amb tot el que això ha comportat. No recordo que el president Pujol ni el conseller responsable ni tan sols s'hagin disculpat.

3 comentaris:

Galderich ha dit...

El cúmul de despropòsits és ampli però en aquests projectes que comentes hi ha una xarxa de responsabilitats que com diuen els castellans "entre todos la mataron y ella sóla se murió" que ens dificulta esbrinar qui és l'autèntic responsable si només n'hi ha un. Això fa que hom s'escapoleixi de les responsabilitats que n'hi ha per tot arreu i per tots els partits. Afortunadament, per exemple, no es va construir la gossera de luxe de Barcelona però els avets nadalencs a pedals encara "circulen" per Barcelona...

Jordi ha dit...

Aquí es va construir una carretera més petita mentre al altres llocs ho fan sobredimensionat... Tampoc estic d'acord amb l'aeroport però com a mínim té una mínima activitat i se li estan buscant solucions.

Hi ha projectes que tenien la finalitat de fer l'obra. Més enllà ja no els importava. Algunes empreses ja tenien el que volien. Són disparats per a nosaltres, no pels polítics i aquestes empreses que sempre són les mateixes i sempre a sobrecost.

Miquel Saumell ha dit...

Galderich,
Que ens dificulti "esbrinar qui és l'autèntic responsable" no vol dir que tant tu com jo estem segurs que els responsables no som nosaltres, tot i que ho paguem com si ho fóssim.
Allò de la gossera de Pedralbes ho vaig seguir de prop, i va a estar ben a punt de fer-se realitat. I sí, els promotors eren els mateixos dels avets a pedals, uns que ara es fan dir verds. Quina tropa!

Jordi,
Quan dius que Alguaire "té una mínima activitat i se li estan buscant solucions" suposo que fas broma, oi?