.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimecres, 12 d’octubre del 2016

La indigència política d’un ministre i la seva virreina

L’alcaldessa de Badalona, de la CUP, va donar permís als treballadors de l’ajuntament per, si volien, anar a treballar avui, 12 d’octubre, que segons el calendari de l’estat resulta que és un dia festiu. Tant se val el que celebrin avui a l’estat espanyol ja que aquest detall resulta del tot irrellevant. L’oferta de l’alcaldessa als treballadors que optessin per anar a treballar avui era que, per compensar-ho, tindrien festa el divendres 9 de desembre. És a dir, les hores anuals treballades serien les mateixes per a tots els treballadors, tant els que anessin a treballar avui com els que no hi anessin.

Com que aquestes són pràctiques molt habituals entre les empreses privades amb les quals m’he mogut tota la vida, quan em vaig assabentar de l’oferta de l’alcaldessa no hi vaig donar la més mínima importància. Per altra banda, no tinc gens de simpatia cap a la CUP, un partit que es troba als antípodes de les meves idees polítiques. I, com que no la conec de res, tampoc experimento simpatia ni antipatia personal cap a l’alcaldessa badalonina. Però, dit això, considero que l’oferta feta als treballadors era correcta.

Però, fins i tot per aquestes nimietats, sempre hi ha algú amb sou a càrrec de l’estat que vigila que els catalans no surtin mai del carril marcat. Per donar una imatge de control absolut sobre els ciutadans, durant el franquisme hi havia la lucecita del Pardo que sempre estava encesa. Ara la llumeta ha quedat substituïda pels ministres populares. No diré res de nou si recordo que des de fa bastant temps la política espanyola envers Catalunya només té una regla fixa: qui passa de la ratlla, l’orella se li talla.

Així, el personatge que s’està guanyant a pols el primer lloc del podi dels pitjors ministres espanyols des de la guerra incivil espanyola, Jorge Fernández Díaz, quan dilluns es va assabentar de l’oferta de l’alcaldessa va donar ordres taxatives a la virreina Llanos de Luna per portar el tema als tribunals. No cal dir que la justícia ha actuat amb una rapidesa inusitada, i ahir va traslladar a l’alcaldessa la prohibició de tirar endavant la seva mesura. El sarcasme final: les parts en conflicte han estat citades per presentar-se demà al jutjat. És a dir, a misses dites.

10 comentaris:

luis ha dit...

La realitat actual, ens agradi o no, diu que encara no estem independitzats. Això vol dir que encara pertanyem a l´estat espanyol. Llavors si el 12-O és festa l´hem de complir ens agradi o no. Semblem nens petits. En un futur, si arriba, ja farem el que ens roti. Ara no podem. Queda clar no? Una mica de maduresa siusplau. Aquesta de la CUP solament volia acapar protagonisme. Molt trist!

Miquel Saumell ha dit...

Luis,
Dius que "pertanyem a l´estat espanyol", i suposo que ho dius convençut. El concepte colonial de la pertinença el tens tan assumit que t'ha traït el subconscient. Si coneguessis una mica el món endreçat sabries que això d'obligar a fer festa és un concepte antic i superat des de fa dècades. Una societat madura no necessita tutories colonials per decidir quan es treballa i quan no i, en aquest sentit, l'estat espanyol s'ha quedat aturat al segle XIX.
Una cosa sí que retrec a l'alcaldessa, i així ho he explicat al twitter: el "postureo" mediàtic. Si t'interessa és aquest enllaç
https://twitter.com/MiquelSaumell/status/786218458119741440

Oliva ha dit...

CUALSEVOL ACUDIT ES LLEI,RECORDEM A LA SANCHEX CAMACHO PARLANT AMB UNA DE "MANOS LIMPIAS" ,"PASEME TODO LO QUE TENGAS,JO SE LO DARE A UNOS FISCALES DE CONFIANZA.." PERO AI L'AS¡¡¡,SOM UNA DEMORACIA.

luis ha dit...

Pel que dedueixo, segons tu la gent pot decidir treballar quan vulgui. Llavors si l´ajuntament del poble x de Catalunya decideix treballar el dia de la Diada, tu ho veuries bé? segur que la majoria de nacionalistes us posaríeu les mans al cap. Hipocresía! si l´estat no pot obligar segons tu, llavors la Generalitat tampoc. Torno a repetir, semblem nens petits. Si cadascú fes el que li rota, això seria can pixa.

Miquel Saumell ha dit...

Luis,
Deixo de banda la teva insistència sobre temes ja tractats, però em fas una pregunta i te la contesto: sí, ho veuria bé. Sóc un liberal convençut, i no faig excepcions.
Per cert, tornes a atribuir-me gratuïtament que sóc nacionalista. T'ho repeteixo un cop més: no sóc nacionalista, ni catalanista, ni altres "istes". Només sóc català. I europeu. En tinc prou amb això, no necessito més per definir-me.

Miquel Saumell ha dit...

Oliva,
Som en una democràcia amb moltes mancances, tantes que massa sovint penso que no complim els mínims internacionalment exigibles.
Un altre exemple, fa pocs dies, des de les institucions europees, van tornar a tocar el crostó a Espanya per disfuncions greus en el sistema judicial espanyol. A parer meu, amb tota la raó.

luis ha dit...

Miquel, perdona´m per atribuir-te el que no ets. Soc burro. Dit això pel que fa al tema de treballar el dia de la Diada has dit que ho veuries bé Jo no. Qui mana és el govern i qui decideix els dies festius és el govern oi? si cadascú fes el que li rota com tu dius això seria can pixa. La imatge d´avui a Badalona és patètica. Potser a tu t´agrada.
Oliva, no et queixis. En una democràcia, qui escull el president d´una Comunitat Autònoma és el poble oi? doncs aquí a Catalunya sembla que no. D´això se´n diu estafa democràtica. Ara això si després ens queixem de que l´estat espanyol no deixa votar al poble en un referèndum. Hipocresía!

Unknown ha dit...

Lluís, et pujarà la pressió.
Badalona ahir no era patètica.
Tenim dret a desobeir.
No pertanyem, com bé t'ha explicat en Miquel, a Espanya. En tot cas en formem part mentre, via urnes, no ens erigim com nació. Desobeir treballant en un dia com el d'ahir és un gest polític de clara disconformitat i en el procés, la desobediència, és imprescindible.
Pren-t'ho bé.

Gràcies, Miquel!

Miquel Saumell ha dit...

Glòria,
Gràcies.

luis ha dit...

Glòria, potser a tu la imatge de l´entrada a l´ajuntament de Badalona et mola. A mi no em mola veure gent enfrontant-se verbalment, cridant, etc. Crec que a la majoria tampoc. La imatge era patètica.
Vinga tots a desobeir. Vinga tots a fer el que ens rota. Sort que no tothom fa el mateix. Això seria can pixa.