.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimecres, 27 de març del 2019

L’abast del “Todo por la patria”


A l’entrada de qualsevol instal·lació de la Guardia Civil d’Espanya —a Catalunya també, ja que encara en queden algunes— hi ha un gran cartell que, força sovint emmarcat pels colors de la bandera rojigualda, diu: TODO POR LA PATRIA. No hi tinc res a dir, a casa seva cadascú hi posa el que vol, i només faltaria que no fos així. La Guardia Civil d’Espanya hi posa aquesta màxima i altres hi posen un llaç de color groc en protesta per l’existència de presos polítics, una situació inacceptable en una democràcia comme il faut.

Aquests dies estan declarant al Tribunal Supremo d’Espanya funcionaris espanyols pertanyents a aquesta institució policial. Hi van com a testimonis, i això vol dir que no només tenen l’obligació de contestar totes les preguntes sinó que estan obligats per llei a dir la veritat. De moment encara no n’hi ha cap que declari com a acusat per la violència gratuïta exercida contra ciutadans indefensos i pacífics l’1 d’octubre del 2017, però tot indica que això també ho veurem aviat.

Fetes aquestes introduccions i constatat de manera repetida que alguns d’aquests funcionaris han mentit descaradament (així ho han explicat diversos experts judicials que en saben molt més que jo), un es pot fer unes quantes preguntes: el terme todo del lema todo por la patria té un abast il·limitat? Fins on pot arribar una actuació policial amb l’emparament del todo? La unitat de la pàtria espanyola està per sobre de la democràcia? I per sobre de la Declaració Internacional de Drets Humans a la que Espanya hi està adherida? En definitiva, des del punt de vista colonialista espanyol, amb la cobertura del todo valdria tot?