.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 11 de març del 2019

Mentides i veritats


S’atribueix falsament a Maquiavel la coneguda afirmació que diu que el fi justifica els mitjans. El fet és que a la vida de vegades se’ns presenten situacions complexes en les quals un pot arribar erròniament a la conclusió que mentir li resulta més fàcil que dir la veritat. Una mentida pietosa, es diu sovint per sortir del pas i justificar la mentida. La mentida sempre és injustificable. A més a més, no tothom és conscient que per mentir s’ha de tenir molt bona memòria, i a les persones que opten sovint per la mentida més aviat que tard se les acaba enxampant. És quan un mentider no recorda que en un moment determinat va fer un relat fals, i posteriorment, havent-ho oblidat, diu exactament el contrari del que va dir la primera vegada, i queda en evidència davant de tothom com a mentider. Per part dels testimonis del judici del procés que s’està celebrant a Madrid s’ha mentit molt, i més d’un testimoni —que per llei té l’obligació de dir la veritat— quedarà públicament en evidència abans de la sentència. Al final d’aquest procés hi hauran unes sentències, unes sentències condemnatòries que encara no estan escrites però sí més o menys dissenyades, i uns mentiders que hauran col·laborat a justificar-les. Però llavors tothom sabrà qui són els mentiders.