.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimarts, 5 de febrer del 2013

La pregunta del referèndum

"Should Scotland be an independent country? Yes / No" ("Escòcia hauria de ser un país independent? Sí / No"). Aquesta és la pregunta que els governs d'Escòcia i el Regne Unit han acordat pel referèndum escocès de l'any que ve. És una pregunta clara, concisa, concreta, entenedora per a tothom i, sobretot, és una pregunta neutral, que no pressuposa ni orienta sobre quina ha de ser la resposta del votant. Estic d’acord amb britànics i escocesos, cal eliminar tota la fullaraca de la pregunta del referèndum. Cal eliminar qualsevol retòrica que pugui portar a la confusió. Per tant, no cal fer cap referència al més que probable lligam d’una Escòcia independent amb la Unió Europea, ni tampoc al model de societat que tindrà el nou estat.

A Catalunya, pels mateixos motius, penso que no cal donar tantes voltes sobre el redactat de la pregunta. "Catalunya hauria de ser un país independent? Sí / No". Aquesta també podria ser perfectament la pregunta del nostre referèndum. No cal mencionar el lligam amb Europa, que personalment dono per suposat, tot i que tampoc podem oblidar que la Unió Europea també hi haurà de dir la seva. Tampoc cal dir res sobre el model de societat que s’establirà en el nou estat independent, ja que evidentment això dependrà dels governs de torn, uns governs que s’aniran ratificant o canviant cada quatre anys mitjançant les eleccions, i tant poden ser de dretes com d’esquerres.

Poso de manifest aquestes obvietats perquè veig que, amb l’excusa del referèndum, determinats dirigents polítics pretenen anar més enllà i donar per suposada quina serà la relació de la Unió Europea amb una Catalunya independent. O altres formacions polítiques que, amb la mateixa excusa, pretenen establir una futura Catalunya ideològicament encotillada i feta a la seva imatge i semblança. I no és això, els programes de govern s’hauran de votar cada quatre anys, tal com passa ara. Demano, doncs, una mica de rigor i que no ens fem trampes amb la pregunta. La pregunta és si ens quedem o marxem, i el dia del referèndum no s’ha d’entrar en altres consideracions.

2 comentaris:

Jordi ha dit...

Això és el que comentava al meu lloc dient, després de l'entrevista a en Mas de l'Évole dient que el President s'havia equivocat en dir certes coses que serien d'aplicació en una Catalunya independent quan són aspectes per a decidir segons els govern de torn escollit pel poble. P.e. no es pot dir que es mantindria l'euro per recepta en una Catalunya independent. El correcte hauria esta que seria una decisió per prendre a Catalunya tant si si com si no i que ningú de fora vingui a dir-nos que fer.

Miquel Saumell ha dit...

Jordi,
D'acord.