.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

divendres, 15 de febrer del 2013

Mentiders

Aquest article es pot aplicar també, òbviament, a la classe política, però avui escric pensant en la societat en general. Diguem-ho alt i clar, la mentida és un símptoma més d’una societat moralment malalta. Tots coneixem gent falsa, d’aquells que et diuen una cosa quan saps del cert que estan pensant exactament la contrària. Quan detecto un mentider ja ni em molesto en contestar-lo. No s’ho mereix, sento un gran rebuig social pels mentiders. Si són intel·ligents ja se n’adonen que no te’ls creus, encara que no els contestis, que els silencis i les mirades, de vegades, diuen molt més que les paraules. I si no són prou intel·ligents per adonar-se’n i es queden amb la sensació que te l’han colat, pobrissons, prou pena tenen. Com deia aquell catedràtic, ja els suspendrà la vida. Sento un gran menyspreu pel mentider, no ho puc evitar. El problema és que en la nostra societat la gent falsa i la mentida no sempre estan mal vistes. Diré més, per a una part de la societat aquestes lacres socials estan força ben acceptades. Molts nens mamen la mentida a casa seva des de ben petits. És el símptoma de la societat malalta que dèiem abans. En segons quines circumstàncies la mentida fins i tot està judicialment protegida. Com a arma de defensa un acusat pot mentir tant com vulgui durant el judici, perquè sap que no hi haurà pena addicional per mentider. Només es començarà a deixar de mentir el dia que el mentider senti que hi ha un rebuig social generalitzat per la mentida. Però estem molt lluny que això es produeixi. Dissortadament.

3 comentaris:

Galderich ha dit...

Totalment d'acord amb el que si dius. Per això tothom s'escandalitza amb les mentides dels polítics (corrupció) però en veu baixa perquè quan bé el paleta a casa tothom li demana que no li cobri l'Estat.

Per consolar-se hom diu: "perquè s'ho emporti l'Estat..." i així anar fent!

Clidice ha dit...

i, també per això, probablement, perquè tots en som de mentiders (bé, jo no en puc ser per un defecte de pèssima memòria), no comprenem, i escarnim, altres cultures on la mentida, encara que sigui la més nímia, costa càrrecs als polítics, per exemple.

Miquel Saumell ha dit...

Galderich,
Em penso que la teoria tots la tenim clara, però a l'hora d'aplicar-la la cosa de vegades es complica, sí.

Clidice,
Exacte, per ser un bon mentider s'ha de tenir una bona memòria, perquè si no la tens corres el risc afegit de fer el ridícul.