.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 30 de gener del 2017

Utilització política de les nostres dades fiscals

Tothom s’ha posat les mans al cap —jo també— quan s’ha conegut el lamentable episodi que la setmana passada va tenir com a protagonista principal el jutge Vidal, i com a actors secundaris uns quants aprofitats els quals intenten treure tot el suc polític que poden de la greu relliscada del fins ara senador. Així és la política.

L’error de Vidal ha estat xerrar més del compte, però el tema de fons és la possible utilització política de les dades fiscals dels contribuents. El fet és que, induït o no per terceres persones, Vidal ha presentat de seguida la seva dimissió com a senador. Políticament ha fet el que tocava. Judicialment ja veurem quin recorregut té aquesta relliscada; de moment, el gobierno ha instat la fiscalia a intervenir.

Ens podem preguntar si és certa la utilització política de les dades fiscals dels ciutadans. El ministre espanyol Montoro fa cinc anys que en presumeix. Recordem que fins i tot n’ha parlat des de la tribuna del Congreso de los Diputados, amenaçant directament determinats col·lectius díscols (artistes, periodistes, etc.). Però ni la fiscalia ni cap jutge hi han intervingut.

A Espanya les lleis no són igualment aplicables a tothom. Vidal va dir el que va dir i, sense que s’hagi demostrat res, ja ha estat condemnat per l’opinió pública. Montoro fa cinc anys que utilitza políticament el seu coneixement de les dades fiscals dels contribuents i en presumeix sovint. Ningú l’ha cridat a l’ordre. És molt lleig el que va fer Vidal, però ho és igualment el que des de fa anys fa Montoro.

5 comentaris:

luis ha dit...

Miquel, no perdeu ni un segon en criticar a Espanya i jo crec que ara no toca. Deixa al senyor Montoro i pensa una mica. Tu vols una futura independència amb gent com Santiago Vidal? Jo no i crec que molts tampoc. Semblem nens petits criticant al del costat (Montoro). El día que arribi la independència, si arriba que no crec, a qui tindras manant i portant el nou país es a gent com Vidal. Pensau.

Miquel Saumell ha dit...

Luis,
La diferència entre Montoro i Vidal és que aquest amenaça en fer no sé què, i aquell ja ho fa des de fa anys. A Vidal el crucifiquen (ep, amb tota la raó!) i a Montoro encara li riuen les gràcies.

luis ha dit...

Miquel, de bon rotllo. No defenso a Montoro, pero aquest home es ministre d'hisenda i com a tal es normal que tingui coneixement de les dades fiscals dels contribuents. En el cas de la Generalitat no es normal.
Dit això, no entenc perque critiqueu de manera reiterada a Espanya si segons vosaltres Catalunya s'independitzara en 4 dies. Potser perque no ho teniu massa clar.
Ah, i per acabar. Hi ha gent que ho fa pitjor? Si! Evidentment. Pero això no justifica l'actuació de Vidal ni la de cap polític català. A l'escola em deien que justificar la teva cagada dient que el del costat ho fa pitjor era de nens petits.

Miquel Saumell ha dit...

Luis,
Creu-me, has de parar més atenció al que llegeixes.
1/ Confons "tenir coneixement de les dades fiscals" amb utilitzar-les políticament des del faristol del Congreso de los Diputados, i això és precisament el que ha fet sovint Montoro, i és del tot reprovable.
2/ No he criticat MAI Espanya. Confons criticar el gobierno amb criticar el país.
3/ No he justificat Vidal. Al contrari, l'he criticat. La seva actuació em sembla del tot impresentable.
4/ Catalunya s'independitzarà d'Espanya en el precís moment que hi hagi una majoria de catalans que ho vulguin i així ho expressin a les urnes. No et càpiga cap dubte.

luis ha dit...

Miquel, perdona'm de veritat.
1/ No tinc ni idea del que fa el senyor Montoro. Ara això si, ho fa malament segur. Ara, el tema no era Vidal?
2/ Quant deia Espanya volia dir Gobierno. Perdona'm.
3/ L'has criticat però dient que hi ha un altre que ho fa pitjor. Crec que no era el moment de cagar-se en el Gobierno.
4/ En quines urnes? En les d'un referèndum il.legal? Jo no ho veig gens clar i molta gent tampoc. Ah, i que consti que jo soc partidari del referèndum. Però legal i vinculant.