.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dijous, 4 de setembre del 2008

Els impresentables telenotícies de TV3

Sovint critico els impresentables telenotícies de TV3 la d’ells. Abans me’ls mirava cada dia. Ara només ho faig via zapping en funció del que fan als altres canals, suposant que a aquelles hores miri la tele, que potser és molt suposar. Mirar-me els telenotícies de TV3 la d’ells em resulta no només una absoluta pèrdua de temps sinó que els considero un greu insult a la intel•ligència. A més a més cada cop em molesta més veure com es llencen impunement els nostres diners. Però de tant en tant encara me’n miro algun per comprovar si amb la nova direcció de Rosa Cullell i Mònica Terribas rectifiquen. Ahir al migdia (2/4 de 3) ho vaig tornar a provar. Només vaig aguantar 18 minuts (més temps mirant-me aquell bunyol potser hagués posat en perill la meva salut mental). És el temps que ells van dedicar a llegir els titulars i a aprofundir en les primeres 10 notícies del dia. Eren aquestes:

Primera notícia (o, millor dit, la que ells consideraven que ho era):
Possibilitat futura en estudi de pagar menys als peatges de les autopistes i túnels si el cotxe va ple.

Segona notícia (ídem.):
Protesta dels motards per les perilloses bandes rugoses que ajuntaments i altres administracions posen al paviment de carrers i carreteres.

Tercera notícia (ídem.):
Possibilitat futura en estudi d’establir a França un nou impost del patrimoni sota unes determinades condicions.

Quarta notícia (ídem.):
Segons una enquesta oficial espanyola ha millorat la confiança dels consumidors espanyols. (Aquest estudi el paguem entre tots)

Cinquena notícia (ídem.):
Declaració solemne d’una ministra dient que el desenvolupament de la llei de la dependència no es retallarà per la crisis.

Sisena notícia (ídem.):
Sobre la convenció republicana als Estats Units.

Setena notícia (ídem.):
Risc de nous huracans a USA i altres països del Carib.

Vuitena notícia (ídem.):
Un estudi dels sociòlegs de l’Institut d’Estudis Catalans conclou que actualment els catalans estan perplexos i apàtics. (Per cert, això també ho paguem entre tots o s’ho paguen ells?)

Novena notícia (ídem.):
La Guardia Civil d’Espanya ha interceptat un cayuco.

Desena notícia (ídem.):
Les forces armades espanyoles amb la seva ministra Chacón al capdavant celebren els 20 anys de l’entrada de la dona a l’exercit.

Això no és cap broma, és tan real com que els que en dubteu teniu un web -que també paguem entre tots- per comprovar-ho. Espero que s’entengui, però, que jo no els faré propaganda posant-hi l’enllaç aquí.

Calen més arguments per justificar el meu rebuig als telenotícies de TV3 la d’ells?

21 comentaris:

Eli ha dit...

Tu dius d'aquest telenoticies, però els de Tele 5 y Antena 3, son la risa, ... com es pot dir en les noticies, que comença la nova serie de tele tal...o tal qual...
Em sembla absurd... però vaja!

Entre gustos.. no hay disgustos!!!

;-)

Miquel Saumell ha dit...

Eli, sí, tens raó, però hi ha una petita diferència: Tele5 i Antena3 són empreses privades, s'ho paguen ells, mentre que TV3 és pública, la paguem nosaltres. No ho veus així?

Anònim ha dit...

On veus el problema amb les notícies? Potser aquell dia no van estar del tot encertats però tampoc ho veig tan greu.

Miquel Saumell ha dit...

David, el problema és que si jo poso el TN és per saber què ha passat aquell dia i amb TV3 ja fa temps que això no em funciona. Si tu creus que aquestes 10 noticies referides al post eren ahir les més importants de l’actualitat jo t’ho respecto, només faltaria, però de la mateixa manera has d’entendre que molta gent hem arribat a la conclusió que el que passa pel món va per un camí mentre que el que ens expliquen per TV3 hi té poc o gens a veure. Et diré més, estic segur que les màximes responsables de TV3, les senyores Cullell i Terribas, fan com jo mateix, és a dir, informar-se de l’actualitat per altres mitjans aliens a la CCRTV. Això sí, estic convençut que la direcció de TV3 compleix fill per randa les directrius polítiques dels governants de torn i mentre no es desviïn del camí marcat per “Nicaragua” tindran la cadira assegurada i també, no ens enganyem, la seguretat de que les audiències seguiran baixant. Els telespectadors normals tontos del tot no ho som i si no se’ns ofereix uns mínims nivells de qualitat fem servir “el mando” sense manies.
Acabaré fent una proposta potser massa agosarada: si s’ha de seguir per aquest camí crec que el millor seria privatitzar la cadena o, si no es troba candidat que la vulgui, tancar-la. Ens estalviaríem la vergonya aliena d’una tele publica que no s’agafa ni amb pinces i de propina ens estalviaríem també molts diners que es podrien “deslocalitzar”, per exemple, cap a la sanitat o l’educació o les infrastructures.

Maurici ha dit...

Evidentment alguna cosa han d'haver fet malament, TV3 en época de CIU al govern tenia el lideratge a Catalunya, era l'enveja de les altres televisions autonómiques i a sobre tenia a significats prosocialistes portant el "cotarro". Avui tot això estar molt lluny de semblar-se a aquells moments.
Ha de ser cosa de la caspa

Miquel Saumell ha dit...

... o de la crosta, Saltenc, o de la crosta.

Anònim ha dit...

No puc estar més d'acord. Fa tota la impressió que han optat per fer una televisió regional amb especial èmfasi en l'agit-prop. No cal dir que arreu passa el mateix, però el cert és que durant anys TV3 fou un model, ara...
En canvi discrepo en allò que fa referència l'equiparació amb les privades. Segur, unes les paguem... i les altres, aquí, també. A més, rigor i exigència, en matèria informativa s'haurien de reclamar a totes les cadenes.
Salutacions

Artur ha dit...

Els telenotícies de TV3, i suposo que la resta de la graella audiovisual, està controlada per un grupet de personatges, propers al partit socialista, que han fet mèrits, no pas per la seva capacitat periodística, sinó per la seva lleialtat a la causa.

No tan sols són infumables aquests noticiaris, sinó que estan totalment distornionats per posicionar ideològicament la ciutadania. Quan parlen de la convenció republicana es centren en l'embaràs de la filla de la futura vice-presidenta de McCain. En diuen "la contradictòria Sra Palin...".

No et dic res si parlen d'Israel...

Miquel Saumell ha dit...

Adu1,
D'acord, s'ha de demanar rigor i exigència a tothom, però molt especialment a les empreses públiques, les que paguen nosaltres. Allò que dius de les altres que també les paguem no ho acabo d’entendre, Àngel. Parles en clau potser?

Artur,
El cas d'Israel és de jutjat de guàrdia. Sembla com si aquells periodistes optessin a la Creu de Sant Jordi de l'ANP (que segur que té un altre nom però ara mateix no em ve al cap).
Salaam Aleikum!

Catalan Sailor ha dit...

Miquel,
Totalment d'acord, és demencial, manipulació constant amb els diners de tots, votem el que votem sabem que una part del nostre sou va a parar a pagar els salaris de Terribes i cia... que el que fan és manipular i dir mentides, i estafar, i enganyar, i jo com a votant del PPC he vist la quantitat de mentides que diuen sobre aquest partit a TV3, no hi ha dret, amb els nostres diners.

Per cert, aneu perdent audiència, alguna raó n'hi deu haver.

Anònim ha dit...

No, no parlo en clau. O.. sí, vés a saber. El procés d'adjudicació de canals ha fet que, ara per ara, paguem un preu (i em temo que no només polític, sinó també, indirectament, econòmic). No viuen directament del pressupost, cert, però deriven del compromís i retallen espais per a iniciatives genuïnament independents. Voldria creure que amb la propera apagada les coses funcionaran d'una altra manera i que serà la capacitat de creació (i no de pacte/acomodació a l'àmbit polític) allò que regirà el mercat TV.
Tota una altra cosa, i problemàtica, serà el tema de la presència del català. Em temo que, amb la deriva TV3, la cosa estarà molt complicada... S'ha perdut el temps en el camí de crear uns noticiaris de referència.

Anònim ha dit...

Per cert, coi, adu1 sóc jo: l'Àngel, el del tinglado

Miquel Saumell ha dit...

Catalan sailor,
Gràcies per la teva visita i benvingut al blog. De visitants votants del PPC no en tinc gaires però algun s’hi deixa caure de tant en tant. Per cert, quina casualitat! El meu post de demà parlarà del PP.
Quant a la teva darrera frase hauria de dir "van" en comptes de "aneu" doncs jo tinc molt clar que TV3 no és "la meva" sinó "la d'ells". Jo vaig per lliure, ni tele ni partit.

Àngel,
Potser tens raó amb això dels canals, jo no hi entenc gaire.
I sobre la presencia del català... què t'haig de dir? A Sevilla no sé com ho teniu però al meu poble (Sarrià) ja quasi ha desaparegut. Ara mateix acabo d'arribar del carrer i sort que encara "rasco" una mica d'espanyol perquè sinó ni el pa podria comprar en català!

Salvador ha dit...

És bastant evident que tot això respon a una estratègia deliberada. Es tracta d'anar rebaixant la qualitat de tota la programació, no només dels telenoticies, per anar perdent audiència i desprestigiar completament TV3, que hauria de ser un dels suports bàsics de l'idioma català. La descatalanització del país avança a marxes forçades. Ja va quedant menys crosta.

Trina Milan ha dit...

Miquel,
amb alguns varem parlar de la teoria de que el nomenament de la Terribas va ser una forma de fer-la fora del dia a dia noticiable...potser acabarà essent veritat....quina creu de miseria política!
salut

Miquel Saumell ha dit...

Salvador,
Com a resum potser es podria dir que la tasca del diputat Ferran, el de "la crosta", va donant els seus fruits. Estic segur que els cuiners de Nicaragua estan encantats de la vida. Però almenys encara en quedem alguns –pocs, cada dia menys- per denunciar-ho.

Trina,
Tot pot ser. Segueixo pensant que justificar políticament l’existència de TV3 amb els nivells actuals de qualitat (sota zero... i baixant) no porta enlloc. I com que l’evolució que veiem darrerament és la que és, cada dia pitjor, cada dia menys exigència de qualitat, cada dia menys català i, quan s’utilitza, d’un nivell més baix, el millor seria vendre-la o, si no la vol ningú, tancar-la. Perquè si encara guanyés alguns diners, o com a mínim deixés de perdre’n, un podria dir mira, que vagin fent, però que a més s’hi hagin d’afegir calés com un pou sense fons això “ya pasa de castaño oscuro”.

Unknown ha dit...

Doncs tota la direcció de Comunicació, el nou patronat de la casa, proposat per ERc. La nova directora de TV3, propera a ERC. Nicaràgua potser, però segurament amb molts matissos. Jo sempre dic el mateix. Quan Pujol anava en helicòpter els dissabtes al matí (cosa que crec que està bé) a trepitjar el territori era la tercera notícia, o la típica notícia de tots els TN de migdia. Vull saber si és o no criticable. Es poden criticar coses del TN, però si una diferència és evident és que treu molt menys propaganda del president que abans.
I una reflexió, potser és una qüestió de model televisiu però no pot ser una estratègia legítima voler despolititzar els TN i farcir de més debat altres programes? Em pregunto si parlar de coses aparentment poc rellevants no pot ser una alternativa a seguir en un futur. Clar que si enlloc de dependre de Nicaràgua depèn de Còrsega es queixaran uns altres. I és que en aquest país en el fons no tenim clar el model televisiu i no es debat sobre això, es debat sobre la base de que algú l'ha de controlar.

Miquel Saumell ha dit...

Benvolgut Andreu,
Aquest cap de setmana estic "quasi" desconnectat però el teu comentari es mereix òbviament una resposta per part meva, un comentari que espero penjar aquí dilluns al vespre, quan torni a ser a Barcelona.
Bon cap de setmana!

Miquel Saumell ha dit...

Hola de nou, Andreu.
Al marxar m’havia quedat pendent de resposta el teu comentari de divendres al migdia. Aquesta és la meva nova aportació al debat original pel meu post.
1/ Començant pel final, alguns sí que tenim clar quin és el nostre model de TV pública, suposant que de TV pública n’hi hagi d’haver (cosa que tampoc tinc tan clara, però aquest seria un altre debat). És aquell que s’assemblaria molt a la BBC i que no s’assemblaria gens a TVE i als canals anomenats autonòmics incloent-hi, evidentment, TV3.
2/ Encara que fos ERC qui formalment ho proposés, crec que a ningú se li escapa que qui mana a Catalunya des del 2003 és el PSC. Vaga, al menys a mi no se m’escapa.
3/ Pujol vs Montilla: que durant els caps de setmana Pujol es movia pel territori (i es mou encara) molt més que Montilla em sembla que només es pot negar des del desconeixement. Els caps de setmana sempre ens havien dit que eren per descansar però alguns no n’han fet mai cas. Per exemple, Pujol.
4/ Que Pujol sortia massa per TV3 tampoc em veig gens capaç de negar-ho.
5/ Que ara els TN semblen beneïts al carrer Nicaragua és tan cert com que abans semblaven cuinats al carrer Còrsega. Aquesta és almenys la meva opinió.
6/ Que la “propaganda” (també la propaganda política) és quelcom que hauria de posar-se abans i després dels TN i no entremig hauria de ser una exigència general de TOTS els partits polítics que remenen les cireres.
7/ Que CAP partit polític està per la labor sembla evident. L’altre dia ja ho vàrem dir, tots ho volen controlar tot. A mi això em sembla fatal.
And last but not least
8/ que si donem credibilitat a les audiències (jo sempre em quedo amb el dubte doncs no sé de ningú que hagi acceptat que li controlin el seu consum televisiu), no deixa de ser una altra evidència que cada dia són menys els catalans que es miren els TN de TV3.
Entre els que ja fa un temps vàrem “dimitir” com a clients d’aquesta cadena diria que uns quants que ho vam fer perquè volem saber que ha passat pel món i amb TV3 no ens n’acabem d’assabentar.

Unknown ha dit...

Jo estic d'acord amb totes les afirmacions. El que tracto de dir és que hi ha moltes persones (desconec si alguna de les que han comentat el teu post) amb les que t'hi trobes i el qeu els fa ràbia no és que els mitjans públics els controlin els partits, sinó que els controlin partits que no són/és el seu.
Per això dic que seria possible que arribats un cert punt una responsable de la TV pública vulgui despolititzar els informatius treient publicitat i tractant temes aparentment secundaris. Jo reconec que xoca que ens parlin de quotidianitat i fets menors enlloc de política,però seria una opció de model de TV o hem de pensar que necessàriament ens estan intentant amagar que el país no funciona? No sé si m'explico. Amb tot, no dic que ara ho facin millor o pitjor, dic simplement que aquest canvi pot arribar sense una lectura política. Tot sembla indicar que la Mònica Terribas té la intenció d'obrir espais al debat, contradictori amb la fi de La Nit al dia i sembla que contradictori amb la nova directora de la Corpo,que vol potenciar l'entreniment pur i dur per l'audiència.Però jo crec que són persones de prestigi que pensen, de moment, en visió empresarial i personal, potser més que en visió d'interès general.
I respecte el meu comentari de Còrsega, sembla que no ens enrecordem de l'etapa Joan Oliver, que era veritablement lamentable com editorialitzava absolutament totes les notícies sobre política.Si alguna cosa podem criticar dels d'ara és que el Pellicer es mira el melic i el dels caps de setmana té tant poc ganxo que no sé ni com es diu.

Miquel Saumell ha dit...

Gràcies, Andreu. Fetes les matisacions que toquen penso que tu i jo anem bastant d'acord. Però mentrestant jo veig que TV3 segueix sense millorar gens ni mica. Vull dir que si segueixen per aquest camí a mi no em recuperaran pas com a client. I evidentment ells es quedaran tan tranquils, i jo encara més.