.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

divendres, 12 de juny del 2009

Vuitanta milions de lliures esterlines

Aquesta és la xifra que el Real Madrid s’ha compromès a pagar al Manchester United per fer-se amb els serveis d’un futbolista conegut com a Cristiano Ronaldo. 80 milions de lliures esterlines equivalen a 94 milions d’euros, una pastarrufa important per a un senyor que, bàsicament, es dedica a donar cops de peu (i de tant en tant algun cop de cap) a una pilota. Diuen que la xifra constitueix un rècord mundial i és notícia de portada a tot el món, amb el corresponent escàndol per part d’uns i l’alegria per part d’uns altres.

A mi no m’escandalitza. Segur que m’escandalitzaria si jo fos soci del club, o si els diners sortissin dels pressupostos de l’estat. Però entenc que no és així i, per tant, si s’ho paguen ells, no hi tinc res a dir.

Però segons diuen els experts, sembla ser que el Real Madrid no només no disposa d’aquests diners sinó que té un deute amb la banca xifrat en més de 500 milions d’euros. Això vol dir que alguna o algunes entitats bancàries afluixaran la mosca per tirar endavant l’operació.

La pregunta que em faig és si aquestes entitats de crèdit que estan disposades a incrementar alegrement el crèdit concedit al Real Madrid són les mateixes que neguen la renovació d’una simple pòlissa de crèdit a clients amb els que que mai han tingut cap incidència. Jo en conec uns quants que aquest sobtat tancament creditici de la banca els està posant en perill la continuïtat dels seus negocis.

Un que no hi entén gens en els negocis del futbol i de la banca es pregunta per l’estranya manera que tenen aquestes entitats per valorar els riscos que corren al tractar amb segons quins clients. Si ha petat aquella bombolla immobiliària que semblava tan sòlida, no és possible que pugui petar també la bombolla del futbol?

12 comentaris:

Clidice ha dit...

doncs sí, però poca cosa més podem fer que seure i esperar ... les garrotades :(

USD ha dit...

immoral

Clara Esquena i Freixas ha dit...

També desconec el món dels negocis futbolístics però no entenc com els socis del Madrid li permeten aquesta despesa irracional a Florentino. El model del "futbol galàctic" ja va tocar fons. Per què cometre els mateixos errors?

david ha dit...

Suposo que només amb el patrimoni personal y de florentino pot avalar la operació perque el que es segur es que la bombolla del futbol pot petar. Lo que seria un escándol seria que li donguesin els crèdits por ser el equipo del los españoles.

JRoca_Font ha dit...

No sé si els analistes han tingut en compte que amb el panorama de crisi mundial la gent no està per comprar-se samarretes de 70€.
I pel que fa a termes futbolístics diria que el que li fa falta al Madrit és un cervell al mig del camp que abasteixi de pilotes a aquests cracs, mentre no el tinguin o es pensin que aquest és en Guti no podran guanyar títols importants; per sort nosaltres tenim en Xavi.
Salut

Rosalita ha dit...

és una barbaritat econòmica, però a més és un atac a l'ètica del soci i l'espectador. No sóc gens futbolera, però em faria vergonya ser sòcia d'un club que paga aquesta astronomitat per fitxar un ... tipus prepotent, que no té res al cap i que d'aquí un any serà un escàndol en la movida madrileña (només cal veure'l amb la Paris Hilton, per favor!). És just l'antagonisme de l'excel·lència, l'austeritat i l'esperit d'equip que defensa i representa el Barça de Guardiola/Laporta. Ara, si jo fos l'auditora del Madrid proposaria la provisió del valor d'aquest... tipus. Si no m'equivoco els jugadors es classifiquen com a immovilitzat als clubs; doncs bé, que l'amortitzin en quinze mesos, que després veurem què val. Beckham almenys, tenia classe!

Anònim ha dit...

A mi tampoc m'escandalitza que paguin aquesta "morterada" per un futbolista. Més aviat estic sanament intrigat per entendre la lògica econòmica al voltant de la operació. No ho entenc. Espero que ho expliquin més bé per aprendre alguna cosa nova.

De tota manera el que si sé és que si fos soci del Madrid estaria molt, però molt preocupat, perquè, llevat que ho expliquin bé, tinc la impressió que en Florentino s'ha jugat el futur del club a la ruleta de un casino.

En quant als bancs que puguin finançar la/les operacions no et sorprengui si hi surt La Caixa.

Sarrianenc

Miquel Saumell ha dit...

Bon dia i molt agraït pels vostres interessants comentaris.

Sarrianenc, crec que no vas desencaminat. El Telegraph de Londres confirma que La Caixa és qui hi posa els milions. Suposo que es pot fer la lectura, potser una mica rebuscada, que tot plegat és per cohesionar Espanya, La Caixa posa els diners que necessita el Madrid i potser Caja Madrid farà el mateix amb el Barça. No ens hauria d’estranyar que al darrera de tot això hi hagi en Zapatero, que sap que mentre duri aquest serial la crisi desapareixerà dels mitjans.

L’enllaç del Telegraph és aquest:
http://www.telegraph.co.uk/sport/football/leagues/premierleague/manutd/5508249/Cristiano-Ronaldo-transfer-Florentino-Perez-gets-his-man-as-Real-eye-further-targets.html

Anònim ha dit...

A mi no em preocuparia si la Caixa hagués donat els 250milions, que diu el Daily Telegraph, si ha rebut garanties suficients, com per exemple l’aval d'en Florentino Pérez, però si és només en funció d'un pla de negocis, que desconec perquè no l'han explicat però me'l imagino, doncs estic una mica mosca. El meu risc La Caixa és elevat, pels meus estàndards, i com a client aquestes coses no m'agraden.

Estaria igual de preocupat si fos tal com dius tu, en pla "boutade", per aconseguir una major integració territorial a Espanya. La qüestió son les garanties.

Sarrianenc

Trina Milan ha dit...

La Caixa és qui paga Cristiano Ronaldo?..doncs quan hi vagim a la meva agència, els demanaré un prèstec a veure què diuen...és una qüestió de pilotes, no?...salut Miquel

Unknown ha dit...

La Caixa ha rebut algun euro d'aquells que els banquers van demanar al govern -és a dir a tots nosaltres- el 3 de febrer???

Em costaria de creure que la resposta fos negativa.

I ara els utilitzen per comprar un noiet per doanr puntades de peu?

Repulsiu.

Miquel Saumell ha dit...

Sarrianenc,
Queda clar, amb garanties suficients cap problema.

Trina,
No, em sembla que no ho has entès bé, no és una qüestió de pilotes sinó de garanties.
Sobre el teu negoci particular amb la Caixa no et puc donar cap pista, no hi tinc compte.

Eulàlia,
Gràcies per la visita però no puc contestar la teva pregunta. No ho sé.
El vostre blog sembla interessant, us aniré llegint.