.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dilluns, 8 de juny del 2009

Unes notes post electorals a corre cuita

1/ En primer lloc i encara que tampoc es tractava d’un repte massa complicat, vull deixar constància que els resultats de les eleccions europees han coincidit fil per randa amb la meva porra de dissabte.

2/ Catalunya forma part de la circumscripció única d’Espanya. Si això no és una nova prova de centralisme de facto, que m’expliquin què és el centralisme. I després encara es diu que els centralistes són, per exemple, els francesos, que per a les europees tenen el país dividit en vuit circumscripcions electorals. Fets, no paraules.

3/ Cinquanta i escaig de cada cent persones amb dret a vot no han anat a votar. Doncs potser cinquanta i escaig de cada cent escons no s’haurien d’ocupar, s’haurien de deixar vuits per tal que durant cinc anys es pogués visualitzar el fracàs de la participació. El que vull dir és que, en comptes d’amagar-la, s’hauria de regular una visualització pràctica de l’abstenció. Entre altres avantatges, tots aquests sous, dietes i altres despeses que ens estalviaríem.

4/ En clau espanyola (que és l’única clau que ens deixen tenir a les europees) diuen que ha guanyat el señor mayor. De cara a properes eleccions potser no seria mala idea posar-hi gent més jove, encara que només fos jove d’idees.

5/ Algun despistat encara es pensa que ahir es votava per qui ens governarà durant els propers cinc anys, ignorant que qui ens governa des d’Europa no és el Parlament sinó la Comissió, que no la voten els ciutadans, ni ahir ni mai.

6/ No sóc gens euroescèptic però veient com van les coses no m’estranya que cada dia en surtin més.

7/ Aquesta vegada no he sentit ningú que hagi dit allò que es diu sempre que hi han eleccions, que són la gran festa de la democràcia. Per què serà?

8/ S’hauria pogut fer pitjor la campanya electoral? Segur que sí. Sempre es pot fet pitjor, però aquesta vegada s’haurien necessitat veritables experts.

9/ No acostumo a dir a qui voto però aquest cop no em fa res fer-ho públic. Ahir vaig optar per una molt meditada abstenció, una opció tan democràtica com qualsevol altra encara que ja sé que dient això corro certs riscos, entre altres que Jordi Pujol m’enviï a fer punyetes. És evident que Pujol se’ns fa gran.

9 comentaris:

Clidice ha dit...

Europa? mmmmm no era alguna cosa de la mitologia grega?

Toni Rodon ha dit...

Miquel. Totalment d'acord amb el què dius. Realment és una llàstima. Jo hi afegiria dues coses:
1) La greu insatisfacció dels catalans amb la política
2) La gran derrota de les esquerres a Europa.

david ha dit...

Crec que la abstenció es la pitjor de les opcions. No hauria d'existir. Si vols canviar les coses ja saps el que no has de votar però votar en blanc perque a ningú li importi una merda i tots diguin que han guanyat passanse pel forro labstenció no ho entenc. El temps gastat en anar ha votar en blanc crec que és el més inútil posible que existeix. Jo per exemple no voto perquè no estic d'acord amb el sistema, aleshores participar-hi seria totalment incoherent.

david ha dit...

Vull borrar el estúpid comentari indocumentat que acabo de realitzar i no sé com fer-ho.gràcies

Unknown ha dit...

Jo crec que el mot euroescèptic no és del tot correcte per definir tota la gent que, essent euroentusiastes, no ens sentim propers a les seves institucions i procediments i ens abstenim.
És una mica com el qeu passa amb molta gent que és creient però no li agrada la institució de l'església. No deixen de ser cristians, no trobes?

Miquel Saumell ha dit...

Clidice,
Doncs sí, això sembla.

Toni,
1) La meva insatisfacció és amb els polítics, no amb la política.
2) Jo això no ho veig necessàriament com una mala noticia. Pot ser bona o pot ser dolenta, només el temps ho dirà.

david,
A sota del teu comentari, a l’esquerra, hi tens una paperera. Cliques a sobre i el comentari desapareix. Però ho has de fer tu. De totes maneres el pots deixar tranquil·lament, coses més grosses s’han dit.

Andreu,
D'acord, haurem de buscar un altre terme per diferenciar-nos dels veritables euroescèptics.

Anònim ha dit...

Jo trobo que l'abstenció és una opció molt encertada. Si cap partit és capaç de vendre'ns el seu programa, perquè els hauríem de votar? Els polítics han de lluitar pels vots enlloc de fiar-se del vot "anti-". El millor vot de càstig és no votar.

Miquel ha dit...

Jo, en canvi, sóc dels que crec que votar és una responsabilitat de cada un dels ciutadans. El que per a mi no val és que la gent es queixi de la poca qualitat dels candidats a europa (en general) o de la manca d'informació, i llavors un miserable 40% es presenti a les urnes. El que no faran els partits polítics serà enviar a Brusel·les una persona realment vàl·lida quan Europa no li interessa ni a la meitat de la població. Potser el dia que demostrem que Europa ens interessa canviaran una mica les coses...

Miquel Saumell ha dit...

Martí,
D'acord.

Miquel,
Això és el peix que es mossega la cua. Abstenir-se de votar i queixar-se no és incompatible ni irresponsable, encara que els polítics ens diguin el contrari. Quan només un de cada tres votants va a votar i els dos restants no hi van és que l'oferta que ens fan no és suficientment atractiva, no creus?