.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dijous, 19 de maig del 2011

Només per cobrir l’expedient

Tenim eleccions a la vista i encara que resulti una mica pesat toca parlar-ne un cop més. Parlo d’aquells polítics que cada vegada que toquen eleccions a Catalunya només reben un suport popular més aviat discret, sobretot si es comparen els seus resultats amb els d’altres zones de l’estat. Ningú negarà que el dotze per cent de suport popular rebut per aquest partit a Catalunya en les darreres eleccions no és precisament com per tirar coets. Però com que van passant els anys, els lustres i les dècades i els interessats no rectifiquen, cal insistir que una bona part de la culpa és d’ells mateixos, pel seu incorregible menyspreament per la llengua catalana. Les evidencies són les que són, i negar-les com fan alguns resulta tan pueril com ridícul. Deixem-nos doncs de teories i parlem, una vegada més, de dades concretes.

M’he mirat amb atenció la propaganda electoral que han tingut la cortesia d’enviar-me a casa. Pagant nosaltres, evidentment, doncs totes aquestes trameses electorals, que ens podríem perfectament estalviar, es paguen amb diner públic. Es tracta d’un full DIN A4 imprès en color blau per les dues cares. A la cara A utilitzen només la llengua espanyola, des del destacat amb lletra gran (Centrados en ti) fins al text en lletra petita. A la cara B, els set destacats amb lletra gran (Nuestro compromiso contigo * Más empleo * Pensiones seguras * Menos impuestos * Mejor educación * Más igualdad * Puedes confiar) són només en llengua espanyola. Els textos (lletra petita), barreja d’espanyol i català. Fent-hi una ullada ràpida sembla tot en espanyol, perquè és en aquesta llengua que surten els textos més destacats. El català no te’l trobes, l’has d’anar a buscar expressament entre la lletra menuda. Com si fos una nosa que s’hi hagués inclòs mig d’amagat per tal de cobrir l’expedient. El català que no destaqui, no fos cas que es molestessin a, posem per cas, Valladolid.

Sorprèn que un partit amb una clara vocació de govern sigui tan poc respectuós amb la llengua pròpia d’un territori on és de suposar que també hi pretenen governar. Sembla més que evident que les seves campanyes electorals no es dissenyen a Catalunya, però això no serveix com excusa. Els líders catalans del partit sempre es treuen les puces de sobre amb els clàssics arguments de prescindir de los aldeanismos lingüísticos i utilitzar la lengua común que nos permite comunicarnos con cientos de millones de persones por todo el mundo. Tot i que pretenen ser gent viatjada, encara que el seu cap diuen que no parla anglès, tot un clàssic entre els governants espanyols, la veritat és que no destaquen gaire pel seu plurilingüisme. Sigui com sigui, semblen oblidar que les eleccions no són por todo el mundo sinó a casa nostra. Encara sort en tenen del vot immigrant no integrat per cobrir mínimament l’expedient, doncs en llocs sense immigració la seva incidència política és irrellevant. Però és clar, ells actuen sempre en clau espanyola, i saben que la seva política lingüística poc respectuosa amb la nostra llengua són vots segurs a, posem per cas, Valladolid.

3 comentaris:

Clidice ha dit...

Bé, el que em xoca és com, amb la poca "sortida" del producte en el nostre país, el protagonisme que se'ls dóna tan desproporcionat. Però bé, imagino que són les lleis. Ara si, cal reconéixer que sabem com explotar la notícia, ni que sigui sacrificant(?) a algun dels seus. Ells van començar la campanya molt abans, amb l'Albiol fent el numeret, així ocupaven quota de pantalla.

Galderich ha dit...

El que més em preocupa és la deriva que està agafant el PP en tots els àmbits. I el que més em preocupa és que tenen possibilitats de governar a Espanya, que és on realment els importa. A la perifèria els és igual tenir més o menys vots perquè els que perdrien aquí en guanyen 10 vegades més a les espanyes.

En fi, és per a preocupar-se.

Miquel Saumell ha dit...

Clidice i Galderich,
Gràcies. Albiol només és una peça més del joc, però més que l’alcaldia de Badalona, que també, l’objectiu d’aquest partit és evidentment La Moncloa, on hi arribaran més aviat del que ens pensem. Tot ho fan amb aquesta finalitat, per altra banda tan legítima com la que pot tenir el PSOE per mantenir-s’hi.