.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimarts, 21 de juny del 2011

Cañas i companyia

Alguns diputats sovint em treuen de polleguera, i ho personalitzaré en un personatge anomenat Jordi Cañas. Avui el poso com a exemple d’uns estranys comportaments que, com dèiem, també comparteixen altres diputats del Parlament. Per sort no són gaires, tot s’ha de dir. Però hi són, i quan s’ho proposen fan soroll. Cañas pertany a un partit petit que té com a gran obsessió un anticatalanisme lingüístic d’allò més furibund. A Cañas no li agrada que el català, la llengua pròpia de Catalunya segons la definició oficial, tingui una lògica preeminència a la societat catalana. No li agrada la immersió lingüística a les escoles. No li agrada que el català a Catalunya pugui arribar a ser una llengua normal d’ús habitual. Fruit d’aquestes malaltisses obsessions lingüístiques, Cañas fa tot el que pot i més per menystenir la llengua catalana a tots nivells. Això es concreta en iniciatives polítiques i judicials en contra de la llengua catalana. Cañas, però, les justifica com si fossin actuacions en favor d’una altra llengua, aquella del limpia, fija y da esplendor que, segons alguns, es troba en perill d’extinció a Catalunya. En fi, no farem cap comentari sobre aquest suposat perill, perquè només existeix en els somnis de quatre il·luminats, és a dir, Cañas i els seus companys de viatge lingüístic.

Quan el conviden a un programa en català d’una tele catalana (per exemple, va sovint a diversos programes del Canal Català), Cañas sempre hi parla en espanyol, tot i que quan vol no té cap dificultat per expressar-se correctament en català. Les seves estranyes actituds tan sols serveixen per posar públicament en evidència el seu nul respecte per la llengua d’un país que també és el seu. Ell, però, sempre apel·la a la llibertat d’expressió, una llibertat que, evidentment, ningú li nega. Però una cosa és que en funció de les circumstàncies et puguis expressar en la llengua que vulguis, i una altra és, per seguir amb l’exemple d’abans, anar a un programa de ràdio o de tele en català i negar-te a utilitzar la llengua del programa. Crida l’atenció, com cridaria l’atenció que se’l convidés a un programa d’una tele espanyola i utilitzés una altra llengua que no fos l’espanyol.

Vistes les actituds lingüístiques de gent com en Cañas tan sols reivindico un respecte per la llengua i una mica de sentit comú. I sobretot una cosa encara més important: evitar fer el ridícul sempre que es pugui. Per tant i resumint, tota la llibertat d’expressió que calgui per tal que el senyor Cañas pugui donar la nota extravagant quan ho consideri convenient, però sempre tenint ben present que aquesta llibertat no el vacuna de rebre crítiques. Afortunadament el seu partit és tant petit que gairebé no té influencia en la política catalana, perquè amb molts polítics com el diputat Cañas el català tindria els dies comptats.

5 comentaris:

Galderich ha dit...

No et posis pedres al fetge. Fins i tot en Boadella i companyia van passar d'ells!

Aquests són els que deien que la política catalana estava obsessionada per la llengua i el nacionalisme... Clar, es referien a una llengua i un nacionalisme diferent al seu.

Clara Esquena i Freixas ha dit...

Penso que Ciudadanos, com passa amb PxC, és el típic partit polític que creix molt en un moment determinat per qüestions purament circumstancials i després desapareix... el més probable és que el seu discurs acabi engolit pel PP, tampoc hi ha tanta diferència entre els seus plantejaments. Si més no, jo no els sé veure...

Clidice ha dit...

Entre altres coses hauríem de meditar quin paper hi tenen els medis -i els seus receptors- en la fama d'aquest tipus de persones. Si que un gos mossegui a un home no és notícia, però que un home mossegui a un gos si, els periodistes fan de l'excepció residual el gran protagonista de la història.

Jan X.C. ha dit...

Bon diagnòstic, però no fa falta fer-s'hi massa mala sang perquè ja quan van aparèixer se'ls hi veia el llautó d'una hora lluny.

Volien esquivar l'estigma franquista (més que estigma, realitat totalment palpable) que porta incorporat de sèrie el PP. Però la catalanofòbia que els lliga intrínsicament als "peperos" els ha estat un llast massa descomunal com per enganyar a la societat en general... només van acabar picant (és a dir, votant-los) aquells ciutadans que, fins i tot, creien que el PP de Catalunya feia masses concessions -per exemple lingüístiques- al "nacionalismo catalán".

No es treuran mai l'etiqueta de "spin off" del PP, i per tant, estaran sempre subjectes als vaivens del partit hereu del franquisme per excel·lència: ara que el PP puja, Ciudadanos es quedarà estable o baixarà... quan a can PP hi hagi merders, Ciudadanos pujaran (amb l'afegit d'algun votant despistat del PSOE que això del PSC li sona massa a "catalanistas")... és el mateix mecanisme de vasos comunicants que hi ha entre CiU i ERC/SI/RCat.

Total, que no deixaran mai de ser una mera mosca cullonera sense cap incidència real en el global de la societat... per fortuna, perquè aquesta mena de populismes són massa ridículs com per perdre-hi massa el temps.

Miquel Saumell ha dit...

Galderich,
La diferència és que els espectacles de Boadella només els paguem si hi anem, mentre que els espectacles de Cañas i companya els paguem tan si ens agraden com si no.

Clara,
Hi estic d’acord, són diferents marques d’una ideologia similar, amb tots els matisos que calguin. A Badalona, per exemple, sense matisos.

Clidice,
Sense ser periodista, jo em disculpo per la part que em toca per l’entrada que li he dedicat.

Medit,
M’agrada aquesta teoria dels vasos comunicants entre C's i el PP... i una part del PSOE.