.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dijous, 23 de juny del 2011

Manipulacions xenòfobes

Avui posaré un petit exemple per explicar fins on arriben determinades manipulacions que després, un cop es fan públiques, persones de bona fe donen per bones, i es va conreant aquell tarannà xenòfob que tan poc facilita la nostra convivència diària, i més encara en moments difícils com els actuals. No fa gaires dies, com qui no vol la cosa, em van mostrar un document que portava el membret oficial de la Generalitat de Catalunya. Es tractava d’una relació de "beneficiaris d’ajuts per al lloguer d’habitatges" on gairebé tots els noms que hi sortien eren àrabs. Em va estranyar tant que vaig arribar a pensar que aquell impresentable de l’Anglada potser tenia raó amb les seves denúncies. Però quelcom no m’acabava de quadrar i vaig pensar que més tard ja ho investigaria. Bé, per no allargar-me, ara sé que aquell document era fals, fals en el sentit que era un document matusserament manipulat a base de copiar i enganxar dades i textos extrets de diferents documents oficials. Els noms dels beneficiaris, les referències i els imports dels ajuts segurament eren reals. La manipulació consistia en que d’una relació de trenta mil beneficiaris se’n van seleccionar uns centenars amb noms àrabs, amagant la resta de noms. A partir d’aquí no era difícil treure la conclusió, evidentment equivocada, que gairebé tots els beneficiaris dels ajuts públics per al lloguer d’habitatges són moros. Després he vist que aquesta falsificació també circula per la xarxa, suposo que amb l’objectiu de fer nous adeptes a la causa xenòfoba. Explico aquesta anècdota, de la que cadascú traurà les seves pròpies conclusions, deixant al marge que, si s’han establert determinades ajudes públiques al lloguer, entenc que tant hi té dret a rebre-les una família extremenya establerta a Vilanova del Camí, una de magribí establerta a Badalona o una de Sant Feliu de Pallerols de tota la vida, en el benentès que totes tres famílies compleixin amb els requisits exigits per la conselleria.

4 comentaris:

Ferran Porta ha dit...

Impecable el teu punt, demagoges i lamentables les actuacions patètiques que miren de fer creure el que no és. Per sort, avui dia és relativament fàcil contrastar informacions, via totes aquestes eines que no existien fa pocs anys.

Miquel Saumell ha dit...

Ferran,
El problema és que no tothom contrasta, són molts els que es creuen tot el que llegeixen, i amb això juguen els manipuladors.

Clidice ha dit...

Me la van passar la llista i sense saber si estava manipulada o no, li vaig fer veure a qui ho feu que potser més que dir que tot s'ho "enduien" els magribins, ens deia qui eren els més pobres entre nosaltres.

Malgrat tot la majoria de la gent en tenen ben bé prou amb un rumor, cert o fals això no importa, per fer-ne bandera de les nostres idees, en qualsevol sentit. Patètic.

Miquel Saumell ha dit...

Clidice,
Amb això juguen els "anglades" de torn. Ells ho proven i si passa, passa.