.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimecres, 30 d’abril del 2008

L’incert futur de la Sagrada Família

Abans d’ahir dilluns vaig assistir a una conferència molt interessant del Dr. Arquitecte Jordi Bonet i Armengol, Director de les obres del Temple de la Sagrada Família. L’acte estava organitzat per Els Amics de Sarrià i l’A.Cultural Casa Orlandai, amb la col·laboració del C.E. Els Blaus i l’A.V. de Sarrià, i va tenir lloc a la Casa Orlandai de Sarrià. La sala d’actes de seguida va quedar petita degut a la gran assistència de públic interessat pel tema.

El Dr. Bonet va fer una explicació històrica que comprèn el període de més d’un segle que va des que es va decidir aixecar aquest temple fins els nostres dies, amb una intervenció molt didàctica i farcida d’anècdotes de tot tipus sobre el projecte, les obres i el seu sempre complicat finançament (bàsicament privat); els avatars de l’obra durant la guerra 1936-1939, la projecció exterior a tot el món i especialment al Japó, i molts altres detalls interessants, així com sobre la personalitat del seu autor, el visionari arquitecte Antoni Gaudí, i el munt de dificultats tècniques i de tot tipus en que es va anar trobant per tirar endavant el projecte.

El Dr. Bonet va completar la seva intervenció amb un audiovisual per entendre millor el sofisticat projecte de Gaudi i el seu complicat procés de construcció, les dificultats que han anat sorgint i les solucions que s’hi han anat trobant, la situació actual de les obres així com la seva projecció de futur. Va quedar molt clar que la construcció avança a bon ritme, amb una inversió aproximada d'un milió i mig d’euros mensuals (per entendre-ho millor, quasi deu milions de pessetes diaris). També va quedar clar que a dia d’avui fer una previsió sobre la data d'acabament de l’obra resulta del tot impossible.

Evidentment tampoc es va estar de comentar el projecte del túnel del TGV que està previst que passi a pocs centímetres dels fonaments de la Sagrada Família, i els evidents riscos que molts tècnics hi veuen en aquest arriscat projecte paral·lel al temple. No va oblidar-se de fer uns comentaris molt oportuns sobre la prepotent actuació de l’equip de govern de l’Ajuntament de Barcelona, equip que, cal recordar-ho, governa en precari, en manifesta minoria. Un ajuntament que prescindeix olímpicament de la voluntat de la majoria dels seus regidors, legítims representants dels barcelonins, que es van manifestar contundentment en contra de l’actual traçat del túnel del TGV en la votació que es va fer al plenari d’aviat farà un any.

L’equip de govern municipal liderat pel senyor Jordi Hereu va quedar ben retratat, i penso que, de moment, no cal afegir-hi res més. El tema es troba ara als tribunals i els jutges se suposa que quan toqui hi diran la seva. Però penso que també s’ha de dir quelcom sobre l’actuació, o més ben dit la manca d’una actuació més contundent, per part de l’oposició municipal encapçalada pel senyor Xavier Trias, que no es va atrevir a portar als tribunals el flagrant incompliment per part del govern del mandat del plenari contrari al traçat. Resulta necessari, per tant, que també quedi registrada la tebior de l’oposició i en deixo constància aquí doncs el representant de CiU que va assistir a la conferència va marxar abans del torn obert de paraules, i per tant no hi va haver ocasió de fer-li aquest comentari personalment.