.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dimarts, 7 de juny del 2011

Carod. L’epíleg

Carod va plegar divendres com a militant d’Esquerra, i Esquerra s’ha tret un pes de sobre. Agradi o no, Carod passarà a la història pels seus múltiples errors comesos quan era vicepresident del govern català, començant per aquella excursió a Perpinyà. Carod passarà a la història per la seva prepotència, pel seu malaltís afany de protagonisme, pels excessos dels seus viatges oficials i per la multimilionària despesa pública del seu departament, feta en bona part per a la seva promoció personal. Carod dirà ara el que vulgui, però hi ha un consens generalitzat, també a dins mateix d’Esquerra, que diu que ell és un dels principals responsables de la desfeta electoral del partit.

Carod, per tant, no passarà a la història tal com ell voldria. Carod no passarà a la història com un dels principals responsables de l’espectacular creixement que va experimentar Esquerra durant la seva presidència, un mèrit que ningú li pot negar però que ha quedat del tot enfosquit i oblidat per tot allò que dèiem abans. Ara el gran problema d’Esquerra no és si Carod marxa sinó la futura dinàmica del partit, és a dir, cap on el portaran els nous dirigents que sorgeixin del proper congrés. Mentrestant, però, la societat catalana els ha castigat a una llarga, necessària i del tot merescuda travessia del desert. És trist, especialment ho ha de ser per a la seva militància de base, però els errors s’acaben pagant sempre, i en política aquests errors normalment es paguen amb l’ostracisme.

Carod, en una llarga entrevista, va ser interviuat ahir per Josep Cuní a TV3. Cap autocrítica, cap error propi reconegut, res de res. La culpa sempre és dels altres. En l’epíleg de la seva vida política constatem que el personatge segueix instal·lat en un núvol.

7 comentaris:

kika ha dit...

això

"prepotència, pel seu malaltís afany de protagonisme, pels excessos dels seus viatges oficials i per la multimilionària despesa pública del seu departament, feta en bona part per a la seva promoció personal."

i això

em sembla que descriu molt bé la immensa majoria dels polítics de tots els nivells, de totes les nacions i de tots els temps. i fa de carod un més.

l'assumpte de perpinyà és diferent. penso que parlar amb qui sigui amb la intenció de resoldre un conflicte no s'hauria de castigar mai. penso que és el que més gent hauria de fer. penso que és de bojos criminalitzar-ho tal com ho heu fet!

Miquel Saumell ha dit...

Kika,
Moltes gràcies pel teu comentari. Dius que “parlar amb qui sigui amb la intenció de resoldre un conflicte no s’hauria de castigar mai.” Hi estic totalment d’acord, però al meu entendre l’excursió de Carod no s’inclou en aquesta categoria, i ara aquí no tinc temps per explicar perquè ho veig així. No et tindré en compte que m’hagis dit boig, un mal moment el pot tenir tothom. Des del respecte més absolut per les opinions que no coincideixen amb les meves, tu per mi només ets una simpàtica discrepant.

Clidice ha dit...

Vaig conèixer-lo en una entrevista i el personatge em va fascinar. Hi ha (o havia) un Carod en la proximitat, que controla a la perfecció els mecanismes de la seducció (res eròtic, ho fa amb tothom), i un Carod dirigent que l'erra i dóna peixet a la premsa per tal que l'esquarteri. Algú va dir que Carod era un gran ideòleg que hauria d'haver sabut fer això: d'ideòleg i entendre les seves limitacions a l'hora d'emprendre la tasca de govern. No hem d'oblidar, tampoc, que qui el va fer créixer més foren els "enemics" eterns de la cosa catalana: copes i companyia. De tant prendre'l com el papu van acabar fent l'efecte contrari, ens el van convertir en un pseudo-màrtir de la cosa catalana. Però, la pressa, ai las! Dubto que hagi fet res pitjor del que s'està fent, des de tots els àmbits polítics, que ja fa dies que som grandets. Vaja, que penso que hi ha dos esports nacionals a Catalunya: el Barça i veure (o promoure) les lluites internes a ERC. Entretant, els demés, narinan (o sigui: caixa-cobri).

Miquel Saumell ha dit...

Clidice,
Gràcies pel comentari, amb el que coincideixo gairebé del tot. Has fet una fantàstica definició del personatge, i de l’entorn. Carod era la persona ideal per quedar-se a la cuina del partit fent de xef, però va voler sortir al menjador i... els resultats estan a la vista. Cadascú serveix pel que serveix, i els fets han demostrat que Carod no serveix per governar. És així de senzill.

Galderich ha dit...

El personatge del Carod és curiós i el seu mèrit principal va ser fer crèixer ERC però alhora la caiguda, en ser d'un lloc més elevat, ha estat més forta.
Puigcercós en canvi no ha tingut cap mena d'èxit i en Carod a més li ha encolomat la caiguda d'ERC.
En fi, haurem de nomenar a la Clídice com la Erctòloga de capçalera pel seu coneixement intern del partit i també per mirar-s'ho una mica des de fora amb una bona dosi crítica.

Clidice ha dit...

Gràcies Galde ;) no deixa de ser curiós que en el Baix, qui més crític ha estat amb la cúpula del partit, fins al punt de no existir per a ells, hagin estat les executives de Sant Vicenç dels Horts, amb en Junqueras i nosaltres, ambdues amb millora de resultats en aquestes municipals i picant molta pedra. Això si, creient-nos que podíem fer una llista el més aproximat a oberta, treballant l'Acord Municipal, i donant veu a tot d'independents, no bunqueritzant-nos contra els reagrupats o el SI, sinó tot el contrari i entenent que podem treballar per un projecte comú persones de tarannàs força distints.

Una altra cosa és el desori en què ha quedat l'ajuntament, que això a veure qui és el maco que ho governa. De moment, i si no canvien molt les coses: a fer (més) musculatura a l'oposició.

Miquel Saumell ha dit...

També m’apunto a nomenar la Clidice com la Erctòloga de capçalera, tot i que sóc molt conscient que no ens explicarà tot el que sap.