.


"Que la prudència no ens faci traïdors" (Jordi Carbonell, 1924-2016, polític i filòleg)
"Error és que pensant que pots fer poc, no facis res" (Edmund Burke, 1729-1797, pensador polític britànic)
"Ningú gasta els diners dels altres amb la mateixa cura que gasta els seus propis" (Milton Friedman, 1912-2006, economista nord-americà, Premi Nobel d’Economia)
"Journalism isn’t just about the questions you ask, but the questions you don’t" (Alexandria Ocasio-Cortez, congressista nord-americana)
"Self-determination is a right, not a crime" (ANC)

dijous, 25 d’octubre del 2007

Peatges, jo en sóc partidari

Els qui em coneixen saben que jo solc anar bastant contra corrent, i que sóc un ferm partidari dels peatges. Això sí, peatges per tothom, sense excepcions. A Extremadura i a Madrid també. Aquells conductors que demanen que els eliminin, “que els rescatin”, a banda de ser poc solidaris amb els que no tenen cotxe, es fan falses il·lusions ja que, si els traguessin, els pagarien igualment però, en lloc de fer-ho cada cop que hi passen, ho farien cada final de juny via impostos. I això vol dir que, llavors, tothom els pagaria, els que tenen cotxe i els que no en tenen, els que passen cada dia per vies amb peatge com, per exemple, els túnels de Vallvidrera, i els que no hi passen mai i utilitzen l’alternativa gratuïta de la carretera que travessa el poble del mateix nom. I això penso que seria totalment injust, si més no força més injust que el sistema actual.

I ja que hi som, una altra cosa: quan l'autopista es col·lapsa, la recepta no hauria de ser, exceptuant casos molt puntuals d’accidents, etc., apujar barreres sinó fer una bona previsió de l'afluència de cotxes que hi haurà i apujar abans el preu del peatge, per tal de reduir-ne el tràfic. És allò de la llei de l'oferta i la demanda, que fa tants milers d'anys que funciona raonablement bé; fins ara no se n'ha inventat cap de millor. Els comunistes ho van intentar durant dècades però no se’n van sortir enlloc on van implantar el seu peculiar sistema alternatiu.